Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Προβληματίζονται οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

Προβληματίζονται οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες για τους πιθανούς δασμούς των ΗΠΑ σε εισαγωγή ευρωπαϊκών αυτοκινήτων


Στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτων, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Γενεύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της σχετικά με τους ενδεχόμενους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Τα μέλη της ACEA είναι παγκόσμιες εταιρείες και το διεθνές εμπόριο αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της ACEA, Ερικ Τζόναερτ.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στην ΕΕ από πλευράς τζίρου, αντιπροσωπεύοντας το 15,4% των εισαγωγών της ΕΕ το 2017. Από την άλλη, η ΕΕ εξάγει περίπου 500.000 κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη εργοστάσια στις ΗΠΑ για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, με τον όγκο των αυτοκινήτων που παράγονται εκεί να ξεπερνούν τα 800.000 οχήματα ετησίως.
Ο γραμματέας σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επισήμανε: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν εξάγουν μόνο οχήματα στις ΗΠΑ, αλλά και έχουν πολλά εργοστάσια εκεί για να καλύψουν τις ανάγκες, παρέχοντας σημαντική τοπική απασχόληση και δημιουργώντας φορολογικά έσοδα».
Κατά τη διάρκεια συζητήσεων όλοι οι κατασκευαστές συμφώνησαν ότι η κατάργηση ή η μείωση των δασμών θα μείωνε το κόστος και θα βελτίωνε τις γραμμές παραγωγής, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.